Možnosti tlače:

Škoricový slimáci z tekvice

Porcie1 Porcia

1

CESTO
450 g hladkej múky
1 balenie sušeného droždia
1/2 hrnčeka teplého rastlinného mlieka (napr. mandľové, kokosové)
250 g tekvica
3 lyžice vody
50 ml rastlinného oleja
4 lyžice cukru
štipka soli
1 lyžička mletej škorice
NÁPLŇ
100 g tekvica (máslová tekvica, hokkaido)
3 lyžice cukru
2 lyžičky škorice
PUDDING
3 hrnčeky mandľového alebo kokosového mlieka
1/2 bal. zlatý klas
cukor podľa chuti

POSTUP
Najprv si nachystáme kvások. Zmiešame teplé rastlinné mlieko s cukrom, droždím a lyžicou múky a necháme 15 min odležať.

Uvaríme si namäkko celkom 350 g tekvice a potom ju rozmixujeme dohladka. Vodu scedíme.

Zmiešame kvások, 3/4 tekvicového pyré, a všetky zvyšné ingrediencie na cesto dohromady a dôkladne prehnetieme. Cesto by malo byť vláčne a nesmie lepiť. Nemalo by byť ani príliš tuhé. Pokiaľ je mokré a lepí sa nám na prsty, pridávame hladkú múku. V opačnom prípade, pokiaľ je suché, pridávame rastlinné mlieko, vodu alebo olej. Prepracované cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste odpočívať 40-60 min.

Zatiaľ čo nám cesto kysne, pripravíme si tekvicovú náplň na škoricové slimáky. Zvyšnú 1/4 tekvicového pyré premiešame s 3 lyžicami cukru a 2 lyžičkami škorice.

Po zhruba hodine nám cesto krásne nakysne. Predhrejeme si rúru na 200 °C. Valčekom uváľame cesto, ktoré má približne rozmery 45 x 35 cm a snažíme sa pritom o obdĺžnikový tvar. Celú plochu rozvaľkaného cesta potrieme tekvicovou náplňou.

Cesto s náplňou pevne zrolujeme. Nožom narežeme rolku na kolieska s približnou hrúbkou 2,5 cm. Škoricové slimáky vyskladáme na vymastenom plechu a dáme piecť na 200 ° C na 15-20 min.

Teplé škoricové slimáky sú takto ready to eat a sú výborné. Kto chce, môže si ešte pripraviť puding alebo glazúru. Ja preferujem puding, ktorý robím menej sladký.

Na puding potrebujeme len mandľové alebo kokosové mlieko, zlatý klas a cukor. V kastróliku si zmiešame všetky suroviny a pri miernej teplote povaríme a neustále miešame, kým nám puding nezhustne. Hotový puding väčšinou servírujem so slimáky, ktoré idú na okamžitú spotrebu, čo je u nás počas pár hodín. Puding by sa nemal uchovávať mimo chladničky. Preto ak slimáky budeme jesť aj nasledujúce dni, odporúčam slimáky polievať pudingom len, keď budú uchovávané v chladničke, nie mimo. Alebo nechať iba puding v chladničke zvlášť a slimáky pokojne mimo.

zdroj: https://chay.cz/skoricovi-sneci-s-dyni/