ĽAHKÁ BROSKYŇOVÁ TORTA

AutorSimona
Hodnotenie

Ľahká broskyňová torta je ľahká na prípravu aj na Vaše trávenie. �� Jednoduchý korpus je iba z 3
ingrediencií a bez múky. Vhodný pre bezlepkáčov. Na prípravu môžu byť použité čerstvé broskyne
alebo kompótované. Jemná šľahačková vrstva s chrumkavými kúskami čokolády príjemne dopĺňa
výrazne sladkú broskyňovú plnku. Jednoduchá broskyňová torta na milé posedenie.

Porcie1 Porcia
Čas na pripravu1 hod.Čas varenia (pečenia)15 minútCelkový čas1 hod. 15 minút
1

ČAS PRÍPRAVY: 60 MINÚT PRÍPRAVA + TUHNUTIE V CHLADE
OKRÚHLA FORMA Ø 24 CM
INGREDIENCIE:
Cesto:
4 vajcia
4 PL kryštálového cukru (brezový/ trstinový/ aký máte radi…)
4 PL holandského kakaa
Štipka soli
Broskyňová plnka:
840 ml plechovka kompótovaných broskýň (cca 480 g zaváraných broskýň + cca 100 ml šťavy)/
čerstvé broskyne v rovnakom množstve
1 Zlatý klas
Šľahačka:
300 ml ryžová smotana na šľahanie (Soyatoo)
30 g kúskov čokolády (používam hotové z Lidlu)
Na ozdobu:
Ryžová smotana v spreji/ ďalšia ryžová smotana na šľahanie Soyatoo
Čerstvé broskyne
Mäta
Ľahká broskyňová torta
AKO SA PRIPRAVUJE ĽAHKÁ BROSKYŇOVÁ TORTA:
Rúru rozohrejeme na 180°C a formu na tortu vystelieme papierom na pečenie. Vajcia rozdelíme.
Bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Bielka vyšľaháme s cukrom do peny, potom pridáme
preosiate kakao a zamiešame. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov a vylejeme do pripravenej
formy. Pečieme cca 15 minút. Skúsime špáradlom, či sa nelepí. Keď je korpus vychladení, formu
uvoľníme a dookola po okraji nasunieme papier na pečenie (viď foto), aby nám broskyňová plnka
nestiekla po bokoch. Formu opäť stiahneme.
Ľahká broskyňová torta – postup
PLNKA
4 polky broskýň z konzervy (2 čerstvé broskyne) vyberieme a nakrájame ich na malé kocky. Zvyšok
broskýň preložíme do food processora, prilejeme cca 100 ml šťavy z konzervy a rozmixujeme na pyré.
Ak je to potrebné, dolejeme ešte šťavu tak, aby nám vzniklo 350 ml pyré. Pyré preložíme do hrnca a
spolu so Zlatým klasom uvaríme broskyňový puding.  Ešte teplý ihneď po lyžiciach vylejeme na
kakaový korpus a poukladáme na vrch pripravené kúsky broskýň. Necháme vychladiť.

Šľahačku vyšľaháme a zamiešame do nej kúsky čokolády, aby príjemne chrumkali. Natrieme na vrch
a necháme chvíľu v chlade stuhnúť.
Pred podávaním môžeme ozdobiť ďalšou šľahačkou alebo len čerstvými broskyňami a mätou.
Krájame stuhnuté. Ja som sa ponáhľala, čo je na fotkách trochu vidieť…
Ak sa Vám recept páči, mohol by sa Vám páčiť aj recept na Makovo – broskyňovú tortu Japonka.

Suroviny

Postup prípravy

1

ČAS PRÍPRAVY: 60 MINÚT PRÍPRAVA + TUHNUTIE V CHLADE
OKRÚHLA FORMA Ø 24 CM
INGREDIENCIE:
Cesto:
4 vajcia
4 PL kryštálového cukru (brezový/ trstinový/ aký máte radi…)
4 PL holandského kakaa
Štipka soli
Broskyňová plnka:
840 ml plechovka kompótovaných broskýň (cca 480 g zaváraných broskýň + cca 100 ml šťavy)/
čerstvé broskyne v rovnakom množstve
1 Zlatý klas
Šľahačka:
300 ml ryžová smotana na šľahanie (Soyatoo)
30 g kúskov čokolády (používam hotové z Lidlu)
Na ozdobu:
Ryžová smotana v spreji/ ďalšia ryžová smotana na šľahanie Soyatoo
Čerstvé broskyne
Mäta
Ľahká broskyňová torta
AKO SA PRIPRAVUJE ĽAHKÁ BROSKYŇOVÁ TORTA:
Rúru rozohrejeme na 180°C a formu na tortu vystelieme papierom na pečenie. Vajcia rozdelíme.
Bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Bielka vyšľaháme s cukrom do peny, potom pridáme
preosiate kakao a zamiešame. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov a vylejeme do pripravenej
formy. Pečieme cca 15 minút. Skúsime špáradlom, či sa nelepí. Keď je korpus vychladení, formu
uvoľníme a dookola po okraji nasunieme papier na pečenie (viď foto), aby nám broskyňová plnka
nestiekla po bokoch. Formu opäť stiahneme.
Ľahká broskyňová torta – postup
PLNKA
4 polky broskýň z konzervy (2 čerstvé broskyne) vyberieme a nakrájame ich na malé kocky. Zvyšok
broskýň preložíme do food processora, prilejeme cca 100 ml šťavy z konzervy a rozmixujeme na pyré.
Ak je to potrebné, dolejeme ešte šťavu tak, aby nám vzniklo 350 ml pyré. Pyré preložíme do hrnca a
spolu so Zlatým klasom uvaríme broskyňový puding.  Ešte teplý ihneď po lyžiciach vylejeme na
kakaový korpus a poukladáme na vrch pripravené kúsky broskýň. Necháme vychladiť.

Šľahačku vyšľaháme a zamiešame do nej kúsky čokolády, aby príjemne chrumkali. Natrieme na vrch
a necháme chvíľu v chlade stuhnúť.
Pred podávaním môžeme ozdobiť ďalšou šľahačkou alebo len čerstvými broskyňami a mätou.
Krájame stuhnuté. Ja som sa ponáhľala, čo je na fotkách trochu vidieť…
Ak sa Vám recept páči, mohol by sa Vám páčiť aj recept na Makovo – broskyňovú tortu Japonka.

ĽAHKÁ BROSKYŇOVÁ TORTA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.