Laktózová intolerancia je svojimi symptómami v prejavoch veľmi ťažko rozlíšiteľná od alergie na kravské mlieko. Kým laktózová intolerancia hovorí o schopnosti nášho tela štiepiť laktózu (mliečny cukor), alergia na kravské mlieko je výsledkom imunitnej reakciu tela na bielkoviny obsiahnuté v mlieku. Zatiaľ čo alergie zvyknú s vyšším vekom človeka zmierňovať svoj priebeh, u intolerancie laktózy je situácia skôr opačná – s vekom jej priebeh býva ťažší.

Prvou vecou, ktorú musíte skontrolovať je, či trpíte vetrami okamžite po skonzumovaní mliečnych produktov. Tento jav sa obyčajne začína v priebehu niekoľkých minút a môže byť indikáciou, že môžete mať laktózovú poruchu.

Príčinou alergie na mlieko je fakt, že imunitný systém reaguje na všetky cudzorodé bielkoviny, pritom zdravý jedinec proteíny-bielkoviny z potravín toleruje. Táto tolerancia chýba, dokonca reakcia na proteíny kravského mlieka u precitlivených jedincov ako sú atopické deti je premrštená. Len čo neželané látky (proteíny) vstupujú do organizmu postihnutého, jeho imunitný systém sa bráni proti nim, silne reaguje, aby ich vylúčil, a tým chránil organizmus.

Kožné testy, ktoré sa pri zisťovaní alergie na potraviny používajú, bývajú často nepresné. V súčasnosti sú už dostupné vyšetrenia zo vzoriek krvi, kde sa určujú špecifické protilátky proti jednotlivým potravinám, a tak aj proti jednotlivým zložkám kravského mlieka. Ak má rodič podozrenie, že určité jedlo spôsobuje jeho dieťaťu alergickú reakciu, je vhodné vyradiť ho na tri týždne z jedálnička. Ak počas tohto obdobia alergické prejavy zmiznú, dá sa predpokladať, že alergizujúce jedlo bolo odhalené. Na potvrdenie tejto diagnózy možno ešte po tomto období dieťaťu inkriminované jedlo dať (urobiť provokačný test) a sledovať, či sa príznaky alergie opäť objavia. Ak si rodič nie je úplne istý, ktorá potravina alergiu spôsobuje, možno použiť úplnú eliminačnú diétu. Zakladá sa na tom, že dieťa počas dlhšieho obdobia nemôže konzumovať mlieko a mliečne výrobky, vajce, ryby, sóju, oriešky, zeler, a ostatné podozrivé potraviny a všetky priemyselne spracované potraviny, ktoré sú konzervované, prifarbované a aromatizované. Po určitom období sa dieťaťu s odstupom niekoľkých málo dní dáva znova jedna z vylúčených potravín, aby sa zistilo, na čo reaguje. Túto diétu je však potrebné vykonávať pod prísnym dohľadom lekára so správnymi doplnkami výživy.

  • Dojčenie. Odporúča sa dojčiť minimálne 6 mesiacov života. U deti s výraznou rodinnou záťažou v zmysle alergie, dojčenie nemusí zabrániť vzniku alergie, ale zmierni jej priebeh a oddiali jej vznik.
  • Správna životospráva. Je dôležité deťom, kde u pokrvných príbuzných sa vyskytuje potravinová alergia, nepodávať v prvých rokoch života a hlavne v prvom roku života, potraviny s vysokou schopnosťou alergizácie.
  • Nepodávať v prvom roku života kravské mlieko, vajce, citrusové plody, orechy, kakao.
  • Podávanie probiotických kultúr matkám v tehotenstve a dojčatám v prvom polroku života pomáha kolonizovať črevo prospešnými baktériami, ktoré stimulujú mechanizmy oslabujúce alergickú reakciu. Tieto tvrdenia však vyžadujú ďalšie štúdie.

Dojčiaca matka dieťaťa s alergiou na kravské mlieko by nemala piť kravské mlieko ani jesť ostatné mliečne výrobky. Zo stravy dieťaťa treba mlieko a všetky mliečne výrobky vyradiť.

Alergia sa môže vyskytnúť v každom veku. Dieťa sa môže už narodiť s alergiou na mlieko a takisto ju môže dostať dovtedy zdravý dospelý človek. Hoci obidva typy alergie sa ťažko liečia, v mnohých prípadoch postihnutí prekonávajú alergiu, a tá sa môže postupne strácať. V takomto prípade začína tolerovať príslušný alergén. Niekedy imunológovia navrhujú, aby postihnutá osoba naštartovala liečbu požívaním minimálneho množstva alergénu (napríklad mlieka) postupne v pomaly sa zvyšujúcich dávkach tak, aby sa ju telo naučilo rozoznávať a akceptovať. Avšak táto liečba je veľmi ťažká, riziková, nebezpečná, patrí vyslovene len do rúk odborníkov a je aj neštandardná.

Antihistaminiká, lieky blokujúce účinok histamínu, sú vhodné na liečbu miernejších foriem potravinovej alergie, prejavujúcich sa vyrážkami, svrbením a prípadným miernym opuchom pier, tváre a žihľavkou. Tieto lieky však nepomôžu pri závažných, život ohrozujúcich reakciách, pri ktorých dochádza k opuchom jazyka, pískavému dychu a poklesu krvného tlaku.

Ide o preventívne značenie, ktoré sa používa iba v prípade, keď alergénne látka nebola vedome použitá pri výrobe potravín a potravina napriek tomu obsahuje malé množstvá alergénne zložky, ktoré zostanú vo výrobku po realizáciu všetkých preventívnych opatrení na zabránenie kontaminácie alergénne zložky.

Máte otázky ?

Napíšte nám a spoločne sa na to pozrieme s odborníkmi.

Facebook skupina

Pripadne sa môžete spýtať vo facebookovej skupine venovanej alergií na kravské mlieko a intoleranciu laktózy.

Našli ste chybu ?

Prosím kontaktujte nás, ak mame chybu na stránke.

Add to cart