Pri alergií na mlieko si treba dávať pozor aj na hovädzie mäso

Máte zle pocity po zjedení hovädzieho mäsa a to opakované ? Môže byť za tým alergia na kravské mlieko. V rámci skupiny Alergia na mlieko a intolerancia laktózy bola táto téma založená min. 15 krát. Preto sme sa rozhodli k tomuto založiť článok.

Môže teľacie a hovädzie obsahovať kazeín alebo sérový albumín?

V rámci príspevkov v skupine bolo viackrát diskutovaná téma na to či mäso obsahuje alebo neobsahuje kazeín. Množstvo názorov hovorí o tom, že im konzumácia hovädzieho mäsa škodí, niektorým vôbec. Nakoľko nie každý účastník ma alergiu potvrdenú a okrem alergikov na mlieko sú aj ľudia s intoleranciou na laktózu a nedostatok výskumov sa to nedá potvrdiť ani vyvrátiť. No treba pri problémoch ale určite skúmať na sebe, či hovädzie mäso znesiete alebo nie. Podľa stránky bezpecnostpotravin.cz sa hovorí o tom, že v dôsledku značnej homológie proteínov mlieka u prežúvavcov je výskyt skrížených reakcií (reakcií na byvolie, ovčie, kozie mlieko) vysoký.

Kazeín v mlieku - diskusia na Facebooku
Kazeín v mlieku – diskusia na Facebooku


Výskum zameraný na alergiu na hovädzie mäso u detí s alergiou na kravské mlieko

Výskum z časopisu Annals of Allergy, Asthma & Immunology hovorí o tom, že z 28 detí (18 chlapcov a 10 dievčat) s diagnostikovanou alergiou na hovädzie mäso podrobilo kožným prick testom a pokusom s placebom kontrolovaným potravinovým výzvam. Výskum ukázal, že 26 (92,9%) bolo alergických na kravské mlieko. Dve deti nealergické na kravské mlieko boli jediné, ktoré neboli citlivé na hovädzí sérový albumín. Výskum tak hovorí, o tom, že väčšina detí s alergiou na hovädzie mäso je tiež alergická na kravské mlieko a mala by sa vyhýbať konzumácii mliečnych výrobkov. Senzibilizácia na hovädzí sérový albumín je markerom alergie na kravské mlieko u detí s alergiou na hovädzie mäso. Vylúčenie hovädzieho mäsa zo stravy detí s alergiou na kravské mlieko by sa malo vyhodnotiť individuálne po diagnostickom spracovaní.

Mliečne zložky v mäse

Podľa portálu The Spruce Eats sa hovorí o tom, že mliečne výrobky ako laktóza, kazeín a kazeináty sa často pridávajú do spracovaného mäsa a lahôdok, aby pôsobili ako emulgátor alebo prispievali k aróme mäsa. Čo potvrdzujú aj výskumy publikované na Pubmede, ktoré hovoria o tom, že najvyššiu korešpondenciu dosiahli párky (90%), najnižšiu paštétu z konzervy (44%). O produktoch, kde by ste mlieko naozaj nečakali sme informovali nedávno.

Veganské mäso ako náhrada ?

Na trhu sa objavuje čoraz viac značiek, ktoré sa rozhodli priniesť rôzne náhrady mäsa. Nie sú však už vyrobené iba z tofu, ale aj z rastlinného proteínu či zo sóje ale aj pre kompletných alergikov z hrachového proteínu. Ak máte problémy pri konzumácií, môžete ich vyskúšať ako náhradu bielkovín, pripadne zvoliť iné mäso.

Pridajte Komentár

📧 Každý mesiac nové produkty v emaily 📧

Chcete vedieť o nových produktoch bez mlieka pridaných na stránke?

Zadajte svoj email a získajte pravidelne informácie do schránky o nových produktoch.

E-book Ako žiť bez mlieka zadarmo