Škoricový slimáci z tekvice

AutorZdenka
Hodnotenie
Počet porcií1 porcia
1

CESTO
450 g hladkej múky
1 balenie sušeného droždia
1/2 hrnčeka teplého rastlinného mlieka (napr. mandľové, kokosové)
250 g tekvica
3 lyžice vody
50 ml rastlinného oleja
4 lyžice cukru
štipka soli
1 lyžička mletej škorice
NÁPLŇ
100 g tekvica (máslová tekvica, hokkaido)
3 lyžice cukru
2 lyžičky škorice
PUDDING
3 hrnčeky mandľového alebo kokosového mlieka
1/2 bal. zlatý klas
cukor podľa chuti

POSTUP
Najprv si nachystáme kvások. Zmiešame teplé rastlinné mlieko s cukrom, droždím a lyžicou múky a necháme 15 min odležať.

Uvaríme si namäkko celkom 350 g tekvice a potom ju rozmixujeme dohladka. Vodu scedíme.

Zmiešame kvások, 3/4 tekvicového pyré, a všetky zvyšné ingrediencie na cesto dohromady a dôkladne prehnetieme. Cesto by malo byť vláčne a nesmie lepiť. Nemalo by byť ani príliš tuhé. Pokiaľ je mokré a lepí sa nám na prsty, pridávame hladkú múku. V opačnom prípade, pokiaľ je suché, pridávame rastlinné mlieko, vodu alebo olej. Prepracované cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste odpočívať 40-60 min.

Zatiaľ čo nám cesto kysne, pripravíme si tekvicovú náplň na škoricové slimáky. Zvyšnú 1/4 tekvicového pyré premiešame s 3 lyžicami cukru a 2 lyžičkami škorice.

Po zhruba hodine nám cesto krásne nakysne. Predhrejeme si rúru na 200 °C. Valčekom uváľame cesto, ktoré má približne rozmery 45 x 35 cm a snažíme sa pritom o obdĺžnikový tvar. Celú plochu rozvaľkaného cesta potrieme tekvicovou náplňou.

Cesto s náplňou pevne zrolujeme. Nožom narežeme rolku na kolieska s približnou hrúbkou 2,5 cm. Škoricové slimáky vyskladáme na vymastenom plechu a dáme piecť na 200 ° C na 15-20 min.

Teplé škoricové slimáky sú takto ready to eat a sú výborné. Kto chce, môže si ešte pripraviť puding alebo glazúru. Ja preferujem puding, ktorý robím menej sladký.

Na puding potrebujeme len mandľové alebo kokosové mlieko, zlatý klas a cukor. V kastróliku si zmiešame všetky suroviny a pri miernej teplote povaríme a neustále miešame, kým nám puding nezhustne. Hotový puding väčšinou servírujem so slimáky, ktoré idú na okamžitú spotrebu, čo je u nás počas pár hodín. Puding by sa nemal uchovávať mimo chladničky. Preto ak slimáky budeme jesť aj nasledujúce dni, odporúčam slimáky polievať pudingom len, keď budú uchovávané v chladničke, nie mimo. Alebo nechať iba puding v chladničke zvlášť a slimáky pokojne mimo.

zdroj: https://chay.cz/skoricovi-sneci-s-dyni/

Kategória

Ingrediencie

Pokyny

1

CESTO
450 g hladkej múky
1 balenie sušeného droždia
1/2 hrnčeka teplého rastlinného mlieka (napr. mandľové, kokosové)
250 g tekvica
3 lyžice vody
50 ml rastlinného oleja
4 lyžice cukru
štipka soli
1 lyžička mletej škorice
NÁPLŇ
100 g tekvica (máslová tekvica, hokkaido)
3 lyžice cukru
2 lyžičky škorice
PUDDING
3 hrnčeky mandľového alebo kokosového mlieka
1/2 bal. zlatý klas
cukor podľa chuti

POSTUP
Najprv si nachystáme kvások. Zmiešame teplé rastlinné mlieko s cukrom, droždím a lyžicou múky a necháme 15 min odležať.

Uvaríme si namäkko celkom 350 g tekvice a potom ju rozmixujeme dohladka. Vodu scedíme.

Zmiešame kvások, 3/4 tekvicového pyré, a všetky zvyšné ingrediencie na cesto dohromady a dôkladne prehnetieme. Cesto by malo byť vláčne a nesmie lepiť. Nemalo by byť ani príliš tuhé. Pokiaľ je mokré a lepí sa nám na prsty, pridávame hladkú múku. V opačnom prípade, pokiaľ je suché, pridávame rastlinné mlieko, vodu alebo olej. Prepracované cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste odpočívať 40-60 min.

Zatiaľ čo nám cesto kysne, pripravíme si tekvicovú náplň na škoricové slimáky. Zvyšnú 1/4 tekvicového pyré premiešame s 3 lyžicami cukru a 2 lyžičkami škorice.

Po zhruba hodine nám cesto krásne nakysne. Predhrejeme si rúru na 200 °C. Valčekom uváľame cesto, ktoré má približne rozmery 45 x 35 cm a snažíme sa pritom o obdĺžnikový tvar. Celú plochu rozvaľkaného cesta potrieme tekvicovou náplňou.

Cesto s náplňou pevne zrolujeme. Nožom narežeme rolku na kolieska s približnou hrúbkou 2,5 cm. Škoricové slimáky vyskladáme na vymastenom plechu a dáme piecť na 200 ° C na 15-20 min.

Teplé škoricové slimáky sú takto ready to eat a sú výborné. Kto chce, môže si ešte pripraviť puding alebo glazúru. Ja preferujem puding, ktorý robím menej sladký.

Na puding potrebujeme len mandľové alebo kokosové mlieko, zlatý klas a cukor. V kastróliku si zmiešame všetky suroviny a pri miernej teplote povaríme a neustále miešame, kým nám puding nezhustne. Hotový puding väčšinou servírujem so slimáky, ktoré idú na okamžitú spotrebu, čo je u nás počas pár hodín. Puding by sa nemal uchovávať mimo chladničky. Preto ak slimáky budeme jesť aj nasledujúce dni, odporúčam slimáky polievať pudingom len, keď budú uchovávané v chladničke, nie mimo. Alebo nechať iba puding v chladničke zvlášť a slimáky pokojne mimo.

zdroj: https://chay.cz/skoricovi-sneci-s-dyni/

Notes

Škoricový slimáci z tekvice

Pridaj komentár

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Blokovanie reklám sa nám bráni rozvíjať

Aby sme mohli ďalej prevádzkovať túto stránku a pomáhať ľuďom s potravinovými alergiami, potrebujeme vašu podporu. Prosíme vás o vypnutie adblockera – reklamy nám umožňujú udržiavať stránku v chode. Po vypnutí reklám, prosím použite tlačidlo znovu načítať. Ak preferujete prostredie bez reklám, môžete si zakúpiť našu Android aplikáciu, kde žiadne reklamy nie sú. Ďakujeme!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock