Vaječný likér bez mlieka a vajcia

AutorVeronika
Hodnotenie
Počet porcií1 porcia
Kokosové salko
 400 g kokosového mlieka z konzervy
 120 g kryštálového cukru
Vanilkový základ
 800 ml sójového či mandľového mlieka
 1 pinta vanilkového pudingu v prášku
 ¼ pl čiernej soli Kala Namak pre vajíčkovú arómu
 200 g rumu (alebo iného obľúbeného asi 40% alkoholu)
Kokosové salko
1

Kokosové mlieko je nutné zovrieť v hrnci, následne znížime teplotu a pridáme cukor.

Premiešame a varíme 20-25 minút pri teplote 95 – 99 stupňov, musíme docieliť aby mlieko nevrelo, ale len mierne bublalo a unikala z neho para. Mlieko miešame, ak by ste mali pocit, že z neho neuniká para, ale ak para prestane unikať, asi už bude voda fuč.

Teplotu pri varení odporúčame sledovať kuchynským teplomerom. Takto budete mať celý proces pod kontrolou a redukovanie vám nebude trvať príliš dlho.

Kokosové mlieko by malo postupne zhnednúť a zhustnúť. Cieľ je zredukovať ho asi na polovicu pôvodného objemu. Ak máte mlieko s vysokým obsahom tuku, tak sa vám podarí zredukovať menej, keďže obsahuje menej vody.

Likér
2

2 možnosti:
- raslinné mlieko a vanilkový puding v prášku
- ochutené vanilkové mlieko a kukuričný škrob.

Pointa je vytvoriť redší vanilkový puding. Namiesto 800 ml použite 600 ml.

600 ml mlieka dáme zovrieť do hrnca. Puding- škrob zalejte zvyškom mlieka a zamiešajte. Keď mlieko zovrie za stáleho miešania metličkou vlejte aj puding. Všetko spolu varte asi minútu, kým puding trochu nezhustne.

Keď budete mať pripravené husté salko aj vanilkový základ, zmiešajte obe veci dohromady. Všetko odložte do chladničky alebo nechajte v izbovej teplote vychladnúť.

3

Po dostatočnom vychladení základu môžete pridať rum. Čím kvalitnejší obetujete, tým lepšie. Následne primiešajte aj čiernu soľ, ktorá má výraznú vajíčkovú vôňu. Ak nemáte čiernu soľ, pridajte klasickú, zvýrazní chute.

4

Vegan vaječný likér môžeme dochutiť muškátovým orieškom alebo môžete pridať viac vanilky. Ak chcete likér silnejší, pridajte aj viac alkoholu, ale uberte z mlieka, aby nebol príliš riedky.

Likér skladujte v chladničke dobre uzatvorený a vydrží dlho.

Ingrediencie

Kokosové salko
 400 g kokosového mlieka z konzervy
 120 g kryštálového cukru
Vanilkový základ
 800 ml sójového či mandľového mlieka
 1 pinta vanilkového pudingu v prášku
 ¼ pl čiernej soli Kala Namak pre vajíčkovú arómu
 200 g rumu (alebo iného obľúbeného asi 40% alkoholu)

Pokyny

Kokosové salko
1

Kokosové mlieko je nutné zovrieť v hrnci, následne znížime teplotu a pridáme cukor.

Premiešame a varíme 20-25 minút pri teplote 95 – 99 stupňov, musíme docieliť aby mlieko nevrelo, ale len mierne bublalo a unikala z neho para. Mlieko miešame, ak by ste mali pocit, že z neho neuniká para, ale ak para prestane unikať, asi už bude voda fuč.

Teplotu pri varení odporúčame sledovať kuchynským teplomerom. Takto budete mať celý proces pod kontrolou a redukovanie vám nebude trvať príliš dlho.

Kokosové mlieko by malo postupne zhnednúť a zhustnúť. Cieľ je zredukovať ho asi na polovicu pôvodného objemu. Ak máte mlieko s vysokým obsahom tuku, tak sa vám podarí zredukovať menej, keďže obsahuje menej vody.

Likér
2

2 možnosti:
- raslinné mlieko a vanilkový puding v prášku
- ochutené vanilkové mlieko a kukuričný škrob.

Pointa je vytvoriť redší vanilkový puding. Namiesto 800 ml použite 600 ml.

600 ml mlieka dáme zovrieť do hrnca. Puding- škrob zalejte zvyškom mlieka a zamiešajte. Keď mlieko zovrie za stáleho miešania metličkou vlejte aj puding. Všetko spolu varte asi minútu, kým puding trochu nezhustne.

Keď budete mať pripravené husté salko aj vanilkový základ, zmiešajte obe veci dohromady. Všetko odložte do chladničky alebo nechajte v izbovej teplote vychladnúť.

3

Po dostatočnom vychladení základu môžete pridať rum. Čím kvalitnejší obetujete, tým lepšie. Následne primiešajte aj čiernu soľ, ktorá má výraznú vajíčkovú vôňu. Ak nemáte čiernu soľ, pridajte klasickú, zvýrazní chute.

4

Vegan vaječný likér môžeme dochutiť muškátovým orieškom alebo môžete pridať viac vanilky. Ak chcete likér silnejší, pridajte aj viac alkoholu, ale uberte z mlieka, aby nebol príliš riedky.

Likér skladujte v chladničke dobre uzatvorený a vydrží dlho.

Notes

Vaječný likér bez mlieka a vajcia

Pridaj komentár

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Blokovanie reklám sa nám bráni rozvíjať

Aby sme mohli ďalej prevádzkovať túto stránku a pomáhať ľuďom s potravinovými alergiami, potrebujeme vašu podporu. Prosíme vás o vypnutie adblockera – reklamy nám umožňujú udržiavať stránku v chode. Po vypnutí reklám, prosím použite tlačidlo znovu načítať. Ak preferujete prostredie bez reklám, môžete si zakúpiť našu Android aplikáciu, kde žiadne reklamy nie sú. Ďakujeme!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock