Kde všade je potrebné upozorňovať na ABKM?

Zistenie alergie na mliečnu bielkovinu so sebou prináša kopec zmien. Nielen čo sa týka Vášho jedálnička doma, ale aj návštev lekára či rodiny.

Kde všade sa stretnete s mliekom

Prinášame Vám stručný prehľad, kde všade je potrebné alergiu na mliečnu bielkovinu pripomínať.

U lekára

U všetkých lekárov je potrebné nahlásiť alergiu. Z vlastnej skúsenosti je to potrebné pripomínať pri každej návšteve… pre istotu. Či už sa bavíme o všeobecnom lekárovi, alebo zubárovi. Pokiaľ nie ste u gastroenterológa, nenechajte sa zmiasť, rečami o laktózovej intolerancii. Väčšina lekárov si bohužiaľ ABKM zamieňa práve s touto intoleranciou.


v lekárni

Nezabúdajme na to, že aj lieky obsahujú mliečnu bielkovinu. Lekári nenosia v hlave zloženie každého lieku a tak je potrebne upozorniť lekárnika na alergiu, aby Vám zloženie skontroloval on. Prípadne aby Vám navrhol bezmliečnu alternatívu predpísaného lieku. Vaše návštevy lekárni už nikdy nebudú také rýchle ako pred alergiou.

V škole

Jedlá v školských jedálňach sú plné mlieka. Je proste všade. Ak máte vy alebo Vaše dieťa alergiu, je potrebné zabezpečiť špeciálnu stravu v jedálni.

Netreba ani zabúdať na to, že niektoré sirupy majú taktiež mliečnu zložku. Tie sú totiž často servírované v školských jedálniach.

V reštaurácii

Reštaurácie sú povinné zo zákona uvádzať alergény v jedlách. V súčasnosti veľa reštaurácii alergény uvedené nemá, pripadne ich ma uvedene neaktuálne. Výmena kuchára totiž znamená častokrát aj zmenu receptu a to môže viesť k nepríjemnostiam v podobe prejavenia alergie. Pri každom objednávaní jedla je dobre sa pre istotu informovať, či je v danom jedle mlieko, prípadne smotana, maslo,…. resp. ostatné podoby mlieka. Nebudeme si klamať, tých jedál na výber bude málo.

V reštaurácií si treba dávať pozor, ak máte alergiu na kravskú bielkovinu

V práci

Poznáme to, v práci sa organizujú oslavy narodenín, svadieb, firemné akcie a večierky. V prípade osláv kolegov si poväčšine budete musieť nechať zájsť chuť na super vyzerajúce koláče a chlebíčky a zvyknúť si na ľútostivé pohľady kolegov, ktorí sa bez hanby natlačia koláčmi priamo pred Vami. Drvivá väčšina koláčov obsahuje maslo a chlebíčky začínajú maslom a končia syrovou posýpkou na vrchu. Jedine, že by ste mali spriateleného kolegu vegána, ktorý pomaly ale isto bude Vašim najlepším kamarátom. Ak sa jedná o firemné akcie a večierky, je dobré sa pripomenúť spolu s Vašou alergiou, aby Vám mohli pripraviť špeciálne menu.

Na návštevách

Väčšina hostiteľov zbledne, keď im oznámite alergiu na mlieko. Ich pripravený jedálniček prudko zredukujete takmer na nulu a tak je dobre im trosku pomôcť vo výbere jedla. Zopár dobrých rád ako napr. v zemiakoch nemusí byť mlieko, môžeš použiť olej, im môže zachrániť nielen náladu ale aj obedné menu. Ľudia, ktorí netrpia alergiou totiž nemajú prehľad o tom ako variť bez mlieka a tak ich môžete rovno posadiť za internet a odporučiť našu stránku, alebo ktorúkoľvek vegánsku stránku, kde nájdu veľa chutných receptov, ktoré pomôžu inšpirácii a nemusí to skončiť bez masla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Add to cart