Pýtate sa ako je to možné? Študujete predsa každú jednu potravinu, každé jedno zloženie produktu, ktoré vložíte do košíka. Čo ale asi netušíte je, že na Slovensku neexistuje žiadny predpis, ktorý by upravoval, aké množstvo mliečnej bielkoviny sa považuje za stopu a aké množstvo sa už musí uviesť na obale v časti zloženie.
Je to až nepochopiteľné, ale podľa časopisu TREND a jeho testu lacných čokolád, až neuveriteľných 7 z 19 čokolád obsahovalo mlieko, no v zložení nebolo uvedené vôbec, prípadne bola len uvedená formulka o tom, že výrobok môže obsahovať stopy mlieka. Čo je to ale stopa v tomto prípade? Je to 5g na 100g výrobku? Alebo len 0,001g na 100g výrobku? Odpoveď Vám na túto otázku nikto nepovie, pretože ju žiadne predpisy nevymedzujú.
Preto je očividne úplne normálne, že si myslíte, ako super dodržiavate diétu na 100%, a pritom to vôbec nie je pravda. Denne môžete konzumovať mlieko a ani o tom netušíte. Preto môžete mať príznaky, ktoré mávate po konzumácii mlieka, ale vy ste predsa žiadne mliečne výrobky nekonzumovali. Naozaj?
Podľa denníka TREND, ktorý vykonal skúšku na čokoládach, tieto obsahuju mliečnu zložku, prípadne jej stopy v množstve od 1,1 do viac ako 2 gramov na kilogram výrobku:
- Tesco Value – Dark Chocolate,
- Penny – Choco´la Horká čokoláda,
- Ritter Sport – Dark Chocolate,
- Karina – Zartbitter Schokolade,
- Orion – Horká,
- Dolcezza od Coop a
- Excellent Baron Delica Dore.
A to sa bavíme len o čokoládach. Koľko ďalších výrobkov konzumujete v domnení, že sú v poriadku?