Turecký All Inclusive a alergia na mlieko, je ťažké najesť sa ?

All Inclusive dovolenka s rôznymi potravinovými alergiami môže, ale aj nemusí byť problém. Všetko záleží od krajiny a hotela. Niektoré krajiny majú mliečnych jedál naozaj veľa a niektoré nie. V niektorých sú normy označovania alergénov v menu časté, niekde nie. Pozrieme sa na turecký All Inclusive a typické jedlá.

Črevné problémy v Turecku môžu byť spôsobené alergiami

Hotely v Turecku s 4 a viac hviezdami by si nedovolili ponúkať na švédskych stoloch pokrmy, ktoré by mohli byť kontaminované nejakými baktériami, aj keď vylúčiť sa to nikdy nedá. No to prevažne môžete zažiť v malých komplexoch. Keďže som navštívil turecký All Inclusive 9x, všimol som si, že jedlá pravidelne odoberajú a posielajú na kontrolu. Za črevnými problémami pri švédskych stoloch môže byť práve alergia. Viackrát testujeme nie len koľko náš žalúdok zvládne, ale aj čo konkrétne zvládne. Pri švédskych stoloch totiž nie vždy vidíme, z akých surovín sa pripravuje daný pokrm.

Turecko má pre alergikov na mlieko veľké sklamanie… veľa z typických jedál je z mlieka a personál, teda najmä kuchári, nie vždy vedia dobre anglicky. Väčšiu výhodu máte, ak viete nemecky. Ďalším problémom je, že pri tureckých švédskych stoloch sú alergény písané málokedy, pri dezertoch už vôbec nie. Najväčší problém zažijete, ak máte alergiu nie len na mlieko, ale aj na vajcia. Najesť sa pri alergii na vajíčka, bude veľmi… ale veľmi ťažké.


Poďme si ale prejsť niekoľko tureckých jedál, pri ktorých budete sklamaný.

V kebabe je mlieko

Kebab je typický turecký

Dôvod, prečo pri alergénoch v reštauráciách aj u nás vidíte pri kebabe 7mičku, nie je pre žemľu s mliekom ale pre samotné mäso. Kebabové mäso obsahuje trošku mlieka, niektorým alergikom na mlieko to žiaľ môže robiť veľký problém. Tradičný turecký pokrm tak môže znamenať prvé sklamanie. Nakoľko na internete je len podľa Allergy Free Traveler napísané: ,,”Odrody kebabu ako Ali Nazik a Hünkar Beğendi sa zvyčajne pripravujú s maslom alebo margarínom a baklažánové pyré s mliekom, smotanou alebo syrom. Okrem toho by som sa držal ďalej od lacných dönerových miest, pretože ich mäso môže obsahovať aditíva, ako napríklad mliečnu sušinu.”. Každý rok sa v rezortoch informujem, či obsahuje kebab mlieko, a žiaľ odpoveď od kuchára až po manažéra hotela je stále: áno, kebab obsahuje mlieko.

Placka Gözleme je ideálna po obede, ale pozor na syr

Gözleme je slaný turecký plnený chlieb, ktorý nájdete v každom jednom tureckom rezorte. Cesto je zvyčajne nekysnuté a je vyrobené iba z múky, soli a vody. Zväčša je natieraná olejom, málokedy maslom. Problém môže nastať, pokiaľ pred Vami bol robený syrový gözleme a následne na to sa robí pre Vás. Robí sa zväčša tak, aby ste mali čo zajesť medzi obedom a večerou.

Na rastlinné mlieko by som sa vopred informoval

V hoteli v Turecku by sa pri švédskych stoloch malo nachádzať rastlinné mlieko. Treba sa predtým určite informovať pred príchodom na hotel. Väčší problém bude turecký All Inclusive na severnom Cypre. Bol som šokovaný, ako je možné, že v hoteli ako je Limak Cyprus Deluxe počas 11 dní nebolo počas raňajok ani raz rastlinné mlieko. Musel som ho žiadať každý deň, dostal som ho až na posledný. Vždy sa pred príchodom na Severný cyprus v hoteli informujte, či Vám ho vedia zabezpečiť. Hoci druhý deň mi doniesli možnosť ryžového mlieka, bol som zhrozený, že obsahovalo sóju. Tá je totiž často tiež nevhodná kvôli skríženej intolerancii.

Popisom s alergénmi neverte a nie sú všade

V hoteli Sea World Resort som zase zažil situáciu, kde nálepka ukazovala “Pide with cheese” a preškrtnutým žiadne alergény. Každému alergikovi je známe, že syr = mlieko = problém. V tureckú, žiaľ nie. Na väčšine jedál zvyšných samotná etiketa chýba. Posledným rokom sa to začína zlepšovať, ale stále je to neporovnateľné, ako je to prísne s európskou legislatívou.

Chybné značenie alergénov v Turecku je bežné.

Hranolky, mäso, šalát, zelenina, ovocie

Toto je voľba alergika, ak v Turecku chcem mať istotu, že žiadne problémy ma nečakajú. Ponuka zeleniny a ovocia býva takmer vždy bohatá, takže o pestrosť stravy tak nie je nutné sa báť.

Nezdravé, ale bez alergénov.

Pozor aj na ryžu

V tureckej kuchyni sa často používa maslo na prípravu ryže. Turecká ryža sa často varí spolu s maslom, čo jej dodáva chuť a krehkosť. V tureckej kuchyni, ale používanie masla je veľmi bežné. Ak ste v dobrom hoteli, ktorý má kvalitne označené alergény ako je napr. Adalya Elite Lara, tak práve tu som zistil, že ryžu robia prevažne na masle a jediná bez masla bola na vode “dia”.

Jedlo je problém, ale riešenia sa nájdu

Dúfam, že som Vás neodradil od dovolenky v Turecku, chcel som sa len podeliť s tým, ako je ťažké stravovať sa v tureckom All Inclusive. Aj napriek tomu sa do Turecka rád vraciam každý rok, pretože Turecko je určite skvelá destinácia pre dovolenku. Pokiaľ máte ľahké príznaky alergie, myslím, že v Turecku budete mať problém odolať. Veď stačí sa pozrieť na fotku.

Pokiaľ máte ale vážnejšie príznaky, bude to problém, ale dohovoriť sa určite budete vedieť. Ak by nie, môžete si zapamätať aspoň tieto slovíčka:

Je v tomto jedle mlieko? – Bu yemekte süt var mı?

Mlieko – Süt

Vajcia – Yumurtalar

5 Tipov pre alergiu na mlieko v Turecku

Kontaktujte hotel vopred

Vždy je dobrým nápadom napísať alebo zavolať do hotela ešte predtým, ako sa tam vydáte. Informujte ich o svojich alergiách a požiadajte o informácie týkajúce sa prípravy jedál na mieru. Mnoho hotelov je vybavených kuchármi, ktorí sú zvyknutí prispôsobovať sa individuálnym potrebám a radi Vám vyjdú v ústrety. Informujte sa o tom, aké rastlinné mlieka majú, ako sú ochotný Vám pripraviť jedlo bez alergénov.

Požiadajte o rastlinné mlieko, ktoré Vám vyhovuje

Vždy je lepšie upozorniť hotel vopred, ak máte preferencie v oblasti rastlinného mlieka. Požiadajte o rastlinné mlieko, ktoré Vám najviac vyhovuje – či už je to sójové, mandľové, ovsené alebo iné. V Turecku som totiž zažil aj kokosové mlieko s alergénom sója.

Vytlačte si alergické kartičky, ktoré budú v angličtine aj turečtine

Keď cestujete do zahraničia, nemusíte byť jazykový expert. Vytlačte si alergické kartičky v jazykoch, ktoré budete potrebovať – napríklad v angličtine a turečtine. Na týchto kartičkách by mali byť jasne uvedené všetky potraviny, na ktoré ste alergickí, vrátane podkategórií, ako sú maslo, jogurt a podobne.

Komunikujte s Guest Relations

Mnohé hotely majú osobu alebo tím, ktorý sa nazýva “Guest Relations”. Sú to profesionáli, ktorí sú tu, aby sa postarali o to, aby ste mali čo najlepší pobyt. Komunikujte s nimi o svojich potrebách a obavách, budú Vám nápomocní.

Jedzte jedlo na mieru, ktoré Vám pripravia

Jedlo je jednou z radostí cestovania. A aj keď máte alergie alebo špecifické diétne obmedzenia, nemali by ste byť ochudobnení o túto skúsenosť. Požiadajte kuchárov hotela, aby Vám pripravili špeciálne jedlá, ktoré sú nielen chutné, ale aj bezpečné pre Vás.

Alergická kartička

Kvalitné hotely, majú ale pripravenú kartičku pre Vás, kde po príchode na Guest Relations vyplníte aké máte alergény. Pani na recepcii to spracuje vo viacerých jazykoch. Budete tak mať kartičku v angličtine a turečtine. To znamená, že sa môžete kuchára pri obede či večeri spýtať, či je toto jedlo v poriadku, hoci nebude vedieť dobre anglicky. Takýto prístup som mal naposledy v roku 2022 v Adalya Elite Lara.

Odpoveď pokývaním hlavy, bude stačiť. A ak by ste nevedeli vysloviť tieto frázy, Google prekladač v mobile dokáže taktiež veci. 🙂

Pridajte Komentár

📧 Každý mesiac nové produkty v emaily 📧

Chcete vedieť o nových produktoch bez mlieka pridaných na stránke?

Zadajte svoj email a získajte pravidelne informácie do schránky o nových produktoch.

E-book Ako žiť bez mlieka zadarmo