Ročne navštívim viacero rôznych európskych krajín, dokopy mám pozreté hlavné mestá celej Škandinávie, južných krajín Európy, ale aj skoro všetky západné štáty. S istotou môžem povedať, že ak trpíte alergiou na mlieko, najlepší výber v supermarketoch, na raňajkách a v reštauráciách budete mať vo Švédsku.
Supermarkety vo Švédsku
Prvýkrát som navštívil supermarket vo Švédsku, keď som bol nakupovať s kamarátom Andrejom Tichým, Andrej chodil robiť pravidelné nákupy z Osla (Nórska) do Švédska. Najprv som tomu nerozumel, ale po návšteve švédskych supermarketov som pochopil. V Nórsku mi totiž supermarkety prídu veľmi nacionalistické. Šunka, mäso a iné produkty sú vždy z Nórska. Zahraničný tovar (aj produkty pre pre alergikov) nenájdete v centre Osla či Bergenu, ale ako Nór by ste možno vedeli, že máte ísť až do veľkých supermarketov mimo mesta. Švédsko je ale v tomto veľmi odlišné. Precestoval som všetky 3 najväčšie mesta Štockholm, Göteborg aj Malmö a všade som bol očarovaný, že neodídem hladný, ako v Slovenských supermarketoch.
Šalátový Bar
Supermarkety vo Švédsku sú najčastejšie Coop, ICA či ďalšie. Všetky supermarkety vo Švédsku boli ale úžasné, pretože už na začiatku bol vždy šalátový bar vo forme švédskych stolov, kde som si mohol nabrať viaceré druhy šalátu, rôzne zeleniny, cestoviny, druhy mäsa, chrumkavé veci, dokonca všetky majú popis s alergiami. Cena je vždy za kilo. Obrovský výber tovaru ma vždy ohromil. Pri návšteve Švédska volím skoro vždy šalát ako večeru. Pretože šalát zväčša vyjde do 6€ a môžem si ako alergik byť istý čo v ňom je.
Švédske pečivo
Andrej mi pri prvej návšteve ukázal ich tradičné pečivo – volá sa polarbröd, teda polárny chlieb, ktorý sa zmrazí na veľmi nízku teplotu a následne sa rozmrazuje v predajni. Andrej vravel, že vydrží aj 5 dní. Polarbröd bol úžasne chutný a neobsahoval žiadne prípadne látky ako mlieko, či sóju, čo je u nás bežné pozri. Článok o Tom, kde všade môže byť mlieko. Polarbröd ale nie je pre ľudí, ktorý trpia glutenovým problémom, či alergiou na pšenicu. Alergici na glutén či pšenicu nájdu vo Švédsku množstvo pečiva, ktoré je gluten free, bez mlieka, vajcia a sóje.
Švédske raňajky v hoteli
Hotely vo Švédsku mám veľmi rád, čo sa týka raňajok. Pri ceste po Európe zvažujem, či využijem raňajky, pretože najesť sa s alergiou na mlieko či vajce, je dosť náročné aj v 5* hoteli v All Inclusive v Turecku. No vo Švédsku sa mi ešte nestalo, aby som sa nenajedol. V Štockholme som bol ubytovaný v hoteli Connect City Hotel, kde má každé ráno čakali viaceré druhy bezglutenového chleba, ktoré boli aj v sáčku, takže som si mohol prekontrolovať zloženie. Mlieko bolo okrem klasického aj sójové, ovsené a bezlaktózové. Na chlieb bolo možné použiť aj margarín bez mlieka. Ten je naozaj raritou mimo Škandinávie na raňajkách .
Reštaurácie vo Švédsku
Podľa zákona Európskej únie, je potrebné vyznačiť ak nejaký produkt obsahuje alergény. U nás tento zákon platí aj na reštaurácie, ktoré sú povinné alergény označovať. Vo Švédsku nebol fastfoodový reťazec, ktorý by nemal v ponuke nejaký vegánsky produkt. Pokiaľ máte iba alergiu na mlieko, tak vo Švédsku naozaj nie je ťažké najesť sa.
V McDonald’s bez mlieka a vajcia
Prvýkrát po dlhých rokoch som si vo Švédsku mohol dať v McDonald’s hamburger. Prečo si ho u nás nemôžem dať ? Pretože obsahuje mlieko, vajce. Vo Švédsku som ale vyskúšal chicken burger. Jeho zloženie je dostupné na internetovej stránke. Ako môžete vidieť majú buchty bez mlieka, ktoré obsahujú iba glutén. Rovnako aj kurča a bezvaječná omáčka.
Myslia Švédi viac na potravinových alergikov alebo sa snažia zvýšiť dopyt po vegánskych potravinách ?
Vo Švédsku mám pocit, ako by vnímali to, že medzi nami žijú aj ľudia s potravinovými alergiami a ľudia uprednostňujúci vegánske produkty. Ak by som si u nás v obchode pozrel nejaké gluten free pečivo, vždy v ňom môžem nájsť mlieko, vajce či sóju. Pokiaľ si ale vo Švédsku vezmem gluten free pečivo, málokedy obsahuje nejaký alergén. Mám pocit, že si výrobcovia uvedomujú, že ak májú produkt pre špeciálnu výživovú skupinu, ktorá môže trpieť viacerými alergiami, nedájú tam zbytočne ďalší alergén. U nás máme z begzluténových produktov najmä Schär, no skoro v každom jednom je sója. Sója je častou krížovou intoleranciou pri alergii na mlieko. Vo Švédsku som vyskúšal aj keksíky a zároveň perníky Semper, ktoré sú gluten free a neobsahujú žiaden alergén.
Keďže väčšina produktov, ktoré sú bez mlieka sú vlastné vegán, podľa prieskumov je Švédsko, krajina ktorej polovica populácie je ochotná vyskúšať vegánstvo. Švédi jedia najmenej mäsa od roku 1990. 10 % švédskej populácie je vegánska alebo vegetariánska. Nárast záujmu o rastlinnú stravu v rokoch 2015-2018 bol medzi 27% – 35%. Vo Švédsku tak reagujú veľmi rýchlo na tento dopyt a alergici to určite ocenia.
Myslím, že Švédsko je krajina, kde si naozaj dokážem predstaviť život. Naposledy som sa do švédskych supermarketov úprimne strašne tešil. Na Slovensku netrávim čas v supermarketoch, lebo viem, že keď by som hodinu hľadal produkty, tak by som nič pre seba nenašiel. Aj preto sme založili portál bezmlieka.sk, ktorý takéto produkty zobrazuje a filtruje. Vo Švédsku je radosť jesť. Nemusím si tak zo Slovenska voziť jedlo so sebou ako keď cestujem do južných krajín.
Tentokrát som sa vrátil znova zo Švédska s množstvom jedla, ktoré som našiel v supermarkete. Alergikom, ktorý zvažujú návštevu Švédska, určite odporúčam nebrať si veľa jedla z domu, tam nájdete všade dostupné produkty a oveľa viac než u nás.